Apie virusiuką “ar-tavo-vaikas-jau?“ ir raktą į vaiko skaitymą

Ko labai nemėgstu ir rekomenduoju valdytis ir nedaryti – tai galinėjimosi mamoms su mama, tėvų su tėvais dėl to ar-tavo-vaikas-jau. O šis polinkis yra kaip koks virusas – kuo mažesnis mamos mamystės stažas, tuo labiau paplitęs (grūdinkitės ir koncentruokitės į tai, kaip Jūsų mažasis ką nors daro – mėgaukitės, tiesiog akimirkos malonumu).

Bet įrašas ne apie tai. Įrašas ai tai, kad šį pavasarį toks galinėjimosi virusas apėmė ir mane pačią. Sykį svečiavosi bičiulė su sūnumi (metais jaunesnis nei Dovydas). Klausau kaip vaikinai šnekučiuojasi ir vos po kelių minučių pajutau, kad jo kalba gerokai pasikeitusi – sakiniai ilgesni, žodynas pilnesnis, minties baigimas pastebimai dažnenis.

Pasirodo vaikinukas pirmojo karantino metu iš to nuobodžio leisti dienas namuose ėmė ir sprogo noru skaityti (sako “taigi nėra ką veikti“). Per tris mėnesius perskaitė visas Hario Poterio knygas ir dabar, rudenį, per savaitę įveikia 2-3 parsineštas iš bibliotekos.

Įsivaizduojate? Mano smegenys neatlaikė spaudimo ir “ar-mano-vaikas-jau?“ karštinė paguldė mane ant menčių.

Ėmiausi Dovydo skatinimo skaityti kampanijos (iki šiol vykdyta gana padrikai, maniau gal dar ne laikas). Ir taip, ir anaip – ir disciplina (“privalai“!), ir išorine motyvacija (“nupirksiu žaislą“), ir klastingu konkurencijos skaitinimu (“va jis tai matai pavaro, o tu ką – negali?“) – bet puslapiais šios taktikos nevirto. Griežtos normų politikos nesiėmiau, juk skaitymas turi būti malonumas…

Na ir tuomet staiga sugalvojau tai, kas atrakino Dovydo norą skaityti. Gal ir jums pravers. Taigi – jo perskaitytus puslapius mainome į mano jam perskaitytus puslapius. Per rudens atostogas beveik baigė Pasaulio istoriją jaunąjam skaitytojui. 🙂 O ir man geras spyris daugiau skaityti vaikui (nes kai vaikas išmoksta skaityti nereikia mesti skaityti jam).

Įdomiausia ir maloniausia tai, kad puslapių balansą susižiūrime tik kartais. O daugiau koncentruojamės į malonumą vienas kitam dovanoti patyrimą.

Ar tai padės ir Jums? Nebūtinai. Bet tikrai padės – bandyti ir bandyti vis kitas kūrybiškas taktikas.

Dovydui labai patiko:

P.S. Dovydas leido pasidalinti šia nuotrauka ir žinia apie mums pavykusį motyvacijos stiprinimo modelį.

Mažesnių skaitytojų dėmesį visada prikaustys netikras-skaitymas: paveikslėlių komentavimas arba skaitymas su ženklais. Įkvėpimui:

Parašykite komentarą